clanak.jpg clanak.jpg
Size : 192.029 Kb
Type : jpg

 

 

 Članovi Udruge obitelji poginulih branitelja DR RH Bjelovarsko-bilogorske županije bili su nazočni otvaranju spomenika poginulim i masakriranim civilima u Voćinu,gdje se obilježavala 19. godišnjica tih događaja. Skupu je bio nazočan i gospodin Komar kao predstavnik MOBS-a.

 

 

 

 

 

 

 

Komemoracija Kusonje  08.09.2010. 

 

 

 

Spomen na prvog poginulog hrvatskog branitelja iz Bjelovara 

 

 

 

 

 Predavanje

 

 

 

Sječanje na 18 Bjelovarskih branitelja,žrtava masakra u Kusonjama 1991.godine

 

 

 

.

Komemoracija Kusonje  08.09.2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stručna Tribina  21.04.2009

 

Proslava u Pakracu

18.03.2009

Dan grada Pakraca,blagdan Sv. Josipa

  U gradskoj vijećnici u Pakracu, u povodu obilježavanja Dana Grada Pakraca održana je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su, uz brojne goste, uzvanike, gradonačelnike i načelnike prijateljskih gradova i općina, nazočili i visoki dužnosnici resornih ministarstava Republike Hrvatske.

  Brojne goste i uzvanike među kojima su bili Franjo Lucić, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Pleternice, državni tajnici ministarstva regionalnog razvoja i ministarstva gospodarstva te gradonačelnici i načelnici prijateljskih gradova i općina, pozdravio je Nikola Šimić predsjednik Gradskog vijeća Pakrac.

  I predstavnici Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata "Kusonje 1991. - 1993." bjelovarsko-bilogorske županije nazočili su svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Pakraca koja je održana 18.ožujka 2009. godine.

 

Izaslanstvo Udruge:

Zorica Posarić - Predsjednica,

Zdenko Posarić - Dopredsjednik,

Karlo Varjačić - Tajnik,

Ivan Dukić - Predsjednik izvršnog odbora,

Dubravko Pavlović - Član odbora

 

  Proslavi je bio nazočan i gospodin Stjepan Čleković, dogradonačelnik grada Bjelovara.

  U sklopu proslave otvoren je i novi objekt Poduzetničkog centra Pakrac i Inkubatora.

  Izaslanstvo udruge posjetilo je Spomen park poginulih hrvatskih branitelja u Kusonjima.

 

 

Komemoracija u Kusonjama 

 

 

 

 

Sjećanje na žrtve obaveza je i dužnost

 

Zločin u kojem je 1991. godine, u zasjedi uhvaćeno, mučeno i masakrirano dvadeset hrvatskih branitelja, pripadnika 105. satnije bjelovarske brigade HV-a, te kukavički podmetnuta mina na spomen obilježje dvije godine kasnije, kada su, prilikom polaganja vijenaca, poginula još tri branitelja, zločin je koji govori od kakvog smo neprijatelja branili i obranili Pakrac ali i cijelu Hrvatsku.

Poručeno je to na komemorativnom skupu koji je kod kapelice Male Gospe u Kusonjama održan 8. rujna, u znak sjećanja na 17. godišnjicu stradavanja bjelovarskih vitezova. "Ovdje u Kusonjama, na velikom stratištu i mjestu pogibije naših prijatelja, branitelja iz Bjelovar odajemo počast njihovom nemjerljivom doprinos u Domovinskom ratu i zahvaljujemo njihovim obiteljima jer su njihovi sinovi, očevi i djeca dali najviše što se moglo dati za stvaranje slobodne, nezavisne Republike Hrvatske. Današnji dan, blagdan Male Gospe, cijeli katolički svijet obilježava kao jedan od najljepših blagdana. Mi se na ovaj blagdana s velikom tugom sjećamo naših poginulih branitelja, hrabrih Bjelovarčana. Danas uživamo u razvoju i obnovi Hrvatske i našeg grada što je dobro ali moramo se uvijek podsjećati, posebno zbog mlađih generacija koje dolaze, na ono što se događalo za vrijeme Domovinskog rata kada se stvarala sloboda koju mi danas uživamo", rekao je pakrački gradonačelnik mr. Davor Huška.

Nakon polaganja vijenaca kod kapelice, okupljenima su se obratili i predstavnici grada Bjelovara i Bjelovarsko - bilogorske županije, Franjo Lucić, izaslanik Sabora Republike Hrvatske kao i pukovnik Vlado Čulina, izaslanik predsjednika RH Stjepana Mesića. 

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić naglasila je kako je u Kusonjama prva masovna grobnica u novijoj hrvatskoj povijesti. "Posebno divljenje izražavam roditeljima poginulih branitelja koji ste u svojoj boli ipak smogli snage i hrabrosti i upustili se u borbu sa administracijom i birokracijom koja često nije otvarala vrata, trudeći se da se ovaj prostor dostojanstveno uredi. Svima nama mora biti cilj i interes da se ovakva mjesta i ovi ljudi nikada ne zaborave jer što smo potiskivali i zaboravljali povijest je uvijek višestruko vratila. Hrvatska vlada čini i činit će sve da se nikada ne dovede u pitanje dignitet obrambenog Domovinskog rata.", rekla ja potpredsjednica Adlešić.

Službeni dio obilježavanja kojeg je organizirala Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata "Kusonje 91./93." započeo je kod Rakovog potoka gdje su uzvanici na spomen obilježju položili vijence i zapalili svijeće i zatim se u Mimohodu istine, uputili do kapelice u kojoj je nakon Komemoracije, svetu misu zadušnicu služio pakrački župnik Matija Juraković.

Tekst i foto: M. Barać

Make a Free Website with Yola.